Vad är vegetabiliskt garvat läder?
Vad är vegetabiliskt garvat läder?
Våran leverantör är Tärnsjö utanför Uppsala vilket ger oss kvalitetsläder och ett bra samarbete.
Vad är då vegetabiliskt läder? Metoden har visat sig funnits i tusentals år och i Sverige var den vanligt förekommande redan på 1800-talet. Idag är det endast ca 5% av alla världens garverier som använder sig av denna metod som både är ekologisk och ger lädret en levande yta med högsta kvalitet. Hantverket är både tid- och resurskrävande och hela processen kräver tre till fyra veckor och beredningen görs i flera steg. Resultatet håller däremot en helt egen klass och lädret får med tiden en patina som är enastående vacker.
Vi arbetar med läder från nötkreatur och sortimentet kommer från gårdarna i närheten av garveriet. Varje hud är märkt med en kod vilket gör det möjligt att spåra dess ursprung till gård och kreatur. I Sverige har vi mycket god djurhållning vilket ger fina hudar med få skador från insekter.
När hudarna anländer till garveriet är de saltade och luktar ganska starkt. Först tvättas skinnen för att få bort smuts och orenheter för att sedan återfuktas. Håret tas bort med hjälp av en basisk kalkblandning. Efter det sker en process som kallas för skavning och spaltning, vilket innebär att skinnen först grovputsas för att sedan delas. Skinnens uppbyggnad består av en underhud och överhud. Vid spaltning tas underhuden bort innan garvningsprocessen påbörjas. Underhuden kallas för spaltläder och har en sämre kvalitet jämfört med överhuden som kallas för narvlädret och alltså är den del som garvas.
Garvning betyder att huden konserveras för att behållas mjukt och hållbart. När vi använder uttrycket vegetabiliskt garvat läder så betyder det att processen har skett med hjälp av bark istället för krom. Idag används ofta bark från mimosaträd men det finns också andra alternativ från växtriket. Garvningen sker i stora tvättrummor av trä där hudarna blandas med vatten, enzymer och barken. Skillnaden mellan hudar eller skinn och läder är garvningsprocessen. När den är genomförd benämns produkten för läder istället för skinn.
När lädret är garvat bearbetas det i flera steg. Utsättning betyder att lädret töjs och slätas ut från rynkor och veck samt att vattnet pressas ut ur lädret. Sedan falsas det vilket innebär att lädrets mått finjusteras för att få rätt tjocklek, fetthalt, storlek, styvhet, färg och yta.
Till sist är det dags för lädret att torka. De krymper då till ungefär hälften och behöver därför återigen slätas ut vilket kallas för att lädret riktas innan sluttorkningen. Innan lädret lämnar garveriet så avsynas dessa och sorteras i olika kvaliteter samt behandlas för att få en matt eller blank yta.
Vi är otroligt stolta över att få möjligheten att använda svenskt vegetabiliskt garvat läder i våra produkter vilket är bra både för människan och miljön. Vi är också stolta över våra kunder som väljer våra produkter för en bättre planet.
Bilder och mer information kan ni läsa om här Tärnsjö